
Blog
Bariatrik Cerrahi Öncesi Beslenme

Obezite tedavisinde kullanılan bariatrik cerrahi, dikkatli ve planlı bir hazırlık süreci gerektirir. Bariatrik cerrahi başarısı, hazırlık sürecini de kapsamaktadır. Özellikle cerrahi öncesi beslenme planı, operasyon riskleri, karaciğerin küçülmesi, ameliyat süresinin kısalması ve iyileşmenin hızlanması açısından kritik bir rol oynar. Bu yazıda bariatrik cerrahi öncesi beslenme konusunu ele alacağız.
Bariatrik Cerrahi Öncesi Beslenme Neden Önemlidir?
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme, komplikasyonların azalması, kandaki şeker dengesinin sağlanması, beslenme eğitiminin verilmesi ve iyileşme sürecinin hızlanması açısından önemlidir. Bariatrik cerrahi öncesi beslenme ile operasyon öncesi kilo kaybı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kilo kaybı sayesinde ameliyat sırasında ve sonrasında yaşanabilecek komplikasyonların riski azalır. Düşük kalorili, düşük karbonhidratlı bir diyet, karaciğerin küçülmesine yardımcı olur. Bariatrik cerrahiden sonra beslenme alışkanlıkları tamamen değişir. Bu yeni düzene ameliyat öncesinden adapte olmak süreci daha kolay hale getirir.
Bariatrik Cerrahi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme, yeni bir yaşam tarzının başlangıcıdır. Bariatrik cerrahi öncesi beslenme programı ile yağ oranını azaltırken kas kütlesini korumak amaçlanmaktadır. Beslenme programında karbonhidrat düşük, protein yüksek olmalıdır. Kaliteli protein kaynaklarına yer verilerek kas kaybı önlenmelidir. Yağlanma ve kan şekeri dengesizliğine sebep olabileceğinden dolayı basit karbonhidratlar, tatlılar, asitli içecekler ve kızartılmış yemekler tüketilmemelidir. Ek olarak yeterli su tüketimine dikkat edilmelidir. Kafeinli içecekler fazla miktarda tüketilmemelidir. Küçük tabaklar kullanmak, iyi çiğnemek ve yavaş yemek yemek, ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek mide rahatsızlıklarını önlemenin ilk adımıdır. Cerrahi öncesi sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır.
Bariatrik Cerrahi Öncesi Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme programı, bireysel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak bir diyetisyen tarafından kişiye özel olarak planlanmalıdır. Her bireyin tıbbi geçmişi ve beslenme gereksinimleri farklılık göstereceğinden bu süreç kişiselleştirilmelidir. Ameliyat öncesi dönemde Kişi, psikolojik ve fizyolojik olarak hazır olmalıdır. Cerrahi öncesinde önerilen takviyeler varsa, eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır ve cerrahi sonrasında kullanılacak olan takviyeler de bu süreçte temin edilmelidir.
Bariatrik Cerrahi Öncesi Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme programında su tüketimi de hayati bir öneme sahiptir. Su tüketiminin yeterli olması hidrasyon seviyelerinin korunmasına katkı sağlar. Su tüketimi aynı zamanda metabolizmayı destekleyerek cerrahi öncesi ve sonrası süreci etkileyerek komplikasyon riskini azaltır. Su yerine herhangi bir içecek tüketilmemelidir. Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Alkol, şekerli içecekler ve gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Bariatrik Cerrahi Öncesi Beslenme Eğitimi Neden Önemlidir?
Bariatrik cerrahi sonrası yaşam tarzı değişikliği yapılmalıdır. Beslenme ve yaşam düzeni değiştirilmelidir. Bariatrik cerrahi öncesi beslenme eğitimi ile birlikte kişinin geçireceği süreçler ve dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verilmektedir. Beslenme eğitimi içerisinde porsiyon kontrolü, besin değişim bilgileri, döneme uygun olarak tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinlerin bilgisi bulunmalıdır. Ayrıca bu eğitim, kişinin duygusal yeme alışkanlıklarını fark etmesine ve farkındalıkla yeme becerisi kazanmasına da katkı sağlar. Bariatrik cerrahi sadece fiziksel değil, davranışsal ve psikolojik bir hazırlık da gerektirir. Bu nedenle beslenme eğitimi, kişinin cerrahi sonrası sürece daha kolay adapte olmasını ve uzun vadede daha başarılı sonuçlar elde etmesini sağlar. Unutulmamalıdır ki cerrahi başarının anahtarı yaşam tarzı değişikliğidir.
Bu yazıda bariatrik cerrahi öncesi beslenme konusunu ele aldık.