
Blog
Mide Balonu Sonrası Beslenme

Mide balonu (gastrik balon), kilo kontrolü sağlamak amacıyla uygulanan ve cerrahi müdahale içermeyen bir yöntemdir. Mide hacminin azaltılması ile kilo vermeyi amaçlayan bir yöntemdir. Mide balonu sonrası beslenme, yağ kütlesini azaltırken kas kütlesini korumayı hedefler. Bu yazıda mide balonu sonrası beslenme konusunu ele alacağız.
Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mide balonu sonrası beslenme hem kilo verme hem uzun vadeli sağlıklı alışkanlıklar edinme açısından önemlidir. Bu süreçteki beslenme programlarında yüksek protein, dengeli karbonhidrat ve yağ içermelidir. Bu süreç hekim ve diyetisyen kontrolü ile ilerlemelidir. Mide balonu sonrası beslenme süreci aşamalara ayrılmaktadır.
Sıvı Beslenme Dönemi (1.- 7. Gün)
Mide balonu sonrası beslenme sürecinin ilk aşaması sıvı beslenme dönemidir. Mide balonu sonrası midede hassasiyet olabileceğinden dolayı sadece sıvı beslenme önerilmektedir. Yeterli protein alımı sağlanmayacağı için doktor bilgisi dahilinde protein takviyesi kullanılabilir. Günlük 1,5 litre veya üzeri sıvı tüketimi olmalıdır. Tüketilen sıvılar çok sıcak veya soğuk olmamalıdır. Sıvılar, yudumlar arası bekleyerek yavaş yavaş içilmelidir. Sıvı beslenme dönemi doktor ve diyetisyen tarafından uzatılabilir.
Tüketilebilecek Besinler; Su, şekersiz komposto suyu, et suyu, laktozsuz süt, laktozsuz kefir, laktozsuz ayran,
Püre Beslenme Dönemi (7.- 14. Gün)
Mide balonu sonrası beslenme sürecinin ikinci aşaması püre beslenme dönemidir. Sıvı beslenme sürecinde sıvı beslenmeye alıştıktan sonra yumuşak ve püre besinlerin tüketimine başlanmaktadır. Yavaş yavaş ve az miktarda tüketmek çok önemlidir. Besinler, çatalla ezilmiş ya da blenderdan geçirilmiş yumuşak formda tüketilmelidir. Yemek süresi minimum 30 dakika olmalıdır ve her besin uzun uzun çiğnenmelidir. Katı sıvı ayrımı yaparak devam edilmelidir. Katı ve sıvı besinler arası 30 dakika beklenmelidir. Kişinin beslenme durumuna göre doktor ve diyetisyen bu süreci uzatabilir veya bitirebilir.
Tüketilebilecek Besinler; Yoğurt, çorba, sebze püreleri, meyve püreleri, yumurta, peynir, yumuşak etler
Katı Beslenme Dönemi (14. Gün ve Sonrası)
Mide balonu sonrası beslenme sürecinin üçüncü aşaması katı beslenme dönemidir. Kademeli olarak normal ve daha yoğun besinlere geçiş yapılmaktadır. Lokmalar küçük olmalı, iyice çiğnenmelidir. Protein ve lif açısından zengin, dengeli bir beslenme düzeni benimsenmelidir. Katı sıvı ayrımına dikkat edilmesi başarıyı artırmaktadır. Mide hacminin artmaması ve balon üzerindeki baskıyı artırmamak önemli bir noktadır.
Mide Balonu Sonrası Neler Yenilmemelidir?
Mide balonu sonrası beslenme sürecinde bazı besinlerin tüketilmesi önerilmemektedir. Mide yüzeyinde herhangi bir tahriş olmaması için asitli ve kafeinli içecekler önerilmez. Su tüketiminin yeterli olabilmesi için de kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Önerilmeyen besinler arasında kızartma, tatlı, şekerli gıdalar, işlenmiş et ürünleri, alkol, yoğun baharatlı yemekler ve gaz yapıcı besinler bulunmaktadır.
Mide Balonu Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Mide balonu sonrası beslenme sürecinde yemek yeme süresi ve katı-sıvı ayrımı ihmal edilmemelidir. Kas kaybı yaşanmaması için proteinli besinlere öncelik verilmelidir. Tüketilmesi önerilmeyen besinler tüketilmemelidir. Beslenmeye ek olarak yeterli su tüketimi çok önemlidir. Diyetisyeniniz tarafından verilen beslenme programına uyum sağlanmalıdır. Izgara, fırın veya haşlama yöntemleri kullanılarak yemekler hazırlanmalıdır. Baharatlı, şekerli, asitli ve gaz yapıcı besinler veya içecekler beslenmenizde olmamalıdır.
Mide Balonu ile Ne Kadar Kilo Verilir?
Mide balonu, kilo vermenizi destekleyen bir işlemdir. Gerçek değişim, balonun çıkmasından sonra kazanılan alışkanlıklar ile mümkündür. Kişinin yaşı, metabolizması, cinsiyeti, kronik hastalık durumu, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu ve tıbbi öyküsüne göre kilo verme süreci değişiklik göstermektedir. Mide balonu sonrası kilonun %10-15’i verilebilir.
Mide Balonu Sonrası Türk Kahvesi İçilir Mi?
Mide balonu sonrası beslenme sürecinde su tüketiminin yeterli olması ve mide yüzeyinde herhangi bir tahriş olmaması için kafein alımı önerilmemektedir. Şekersiz ve kafeinsiz olacak şekilde sınırlı miktarda tüketilebilir. Kahvenin, beslenme döneminize uygun olup olmadığını doktorunuza veya diyetisyeninize danışarak öğrenebilirsiniz.
Mide Balonu Sonrası Yoğurt Yenir mi?
Evet,yoğurt mide balonu sonrası beslenme dönemlerinden püre dönemi itibari ile tüketilebilir. Yoğurt, protein alacağınız besinler arasındadır.
Mide Balonu Varken Maden Suyu İçilir mi?
Mide balonu sonrası beslenme sürecinde midede hassasiyet oluşturabileceğinden dolayı maden suyu tüketimi önerilmez.
Mide Balonu Varken Sigara İçilir Mi?
Sigara tüketimi genel sağlık açısından önerilmemektedir. Mide balonu öncesi ve sonrasında da sigara tüketilmesi önerilmemektedir. İşlem öncesi ve sonrasında 10-15 gün tüketilmemelidir. Sigara, mide dokularının iyileşmesini zorlaştırmaktadır. Mide balonunun başarısını olumsuz etkileyebilir.
Mide Balonu Varken Oruç Tutulur Mu?
Mide balonu sonrası beslenme sürecinde yeterli besin ve sıvı tüketimi olmalıdır. Özellikle ilk haftalarda oruç tutmak genellikle önerilmez. Oruç tutulduğunda yeterli beslenmenin sağlanması zor olabileceğinden mide bulantısı, kramplar ve halsizlik gibi şikayetler yaşanabilir. Uzun süre aç kalmak bu yan etkileri artırabilir ve sıvı-elektrolit dengesini bozabilir. Oruç tutmak isteyen kişilerin mutlaka doktoruna danışması gerekir.
Mide Balonundan Sonra Tekrar Kilo Alınır Mı?
Mide balonu çıkarıldıktan sonra tekrar kilo alınması mümkündür. Mide balonu, kilo kaybını kolaylaştırmak için kullanılan geçici bir yöntemdir. Kalıcı bir çözüm sunmamasından dolayı sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile yaşam tarzı değişikliği yapılmalıdır. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarını uzun vadede devam ettirmek büyük önem taşır.
Yazı için teşekkürler 🙂
Süreç hakkında bilgi verdiğiniz için teşekkürler.